Miejski Szpital Zespolony w Olsztynie

  • Start
  • Artykuły
  • Karmienie piersią wyjdzie mamie i dziecku na zdrowie(current)

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Gwarantuje mu naturalną ochronę przed chorobami i infekcjami — podkreślają eksperci. O korzyściach wynikających z karmienia piersią mówi Iwona Kwiatkowska, położna z Miejskiego Szpitala Zespolonego w Olsztynie.

— Kiedy kobieta powinna zgłosić się do poradni laktacyjnej?

— Do poradni można zgłosić się już w czasie ciąży. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości, zachęcam mamy do skorzystania z porad profesjonalistów. Jeszcze zanim dziecko pojawi się na świecie możemy porozmawiać o tym, jak będą wyglądały pierwsze dni po porodzie, na co trzeba będzie zwrócić uwagę. Dzięki temu każda mama będzie trochę spokojniejsza i mniej zestresowana. Może się też przekonać do karmienia piersią, jeśli pozna, jakie korzyści z niego wynikają.

— No właśnie, jakie są korzyści wynikające z karmienia piersią?

— Uczenie się karmienia piersią wymaga czasu i cierpliwości, ale korzyści są ogromne. Pokarm kobiecy jest unikalny. W pierwszych dniach karmienie ma wysokie walory odżywcze, ale przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy, chroniąc niemowlęta przed infekcjami i chorobami. Lista zalet karmienia piersią jest naprawdę długa. Jednym z argumentów przemawiających za jest argument, że mleko mamy chroni przed otyłością w przyszłości. Maluchy, które piją mamine mleko, rzadziej cierpią z powodu dolegliwości układu pokarmowego i infekcji dróg pokarmowych. W przyszłości są także mniej zagrożone rozwojem astmy i alergii. Dzieci tak karmione mają obniżone ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy typu I i typu II, osteoporozy, białaczek, chłoniaków złośliwych czy nawet w przypadku kobiet — raka piersi w okresie premenopauzalnym. Karmienie mlekiem matki wpływa korzystnie na rozwój funkcji poznawczych, psychomotoryczny oraz intelektualny. Dzieci karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce niż dzieci karmione pokarmem sztucznym. Kiedy mama karmi piersią, na nią też ma to pozytywny wpływ.

— Co zyskuje karmiąca kobieta?

— Mama karmiąca łatwiej wraca do formy, mniejsze jest ryzyko anemii. Karmienie piersią pozwala matce na szybszą utratę zbędnych kilogramów po ciąży i powrót do dawnej figury. Kiedy mama karmi wyłącznie piersią, przez pierwsze 6 miesięcy nie musi stosować żadnych innych form antykoncepcji, co wynika z tzw. niepłodności laktacyjnej. To jedna z metod planowania rodziny, zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. Karmienie piersią ma też wpływ na zdrowie mamy w przyszłości. Jest to m.in. mniejsze ryzyko raka sutka czy osteoporozy. Jednak dziś najważniejszym argumentem przemawiającym za są korzyści ekonomiczne. Karmienie piersią po prostu się opłaca.

— A kiedy mamie nie udaje się karmienie piersią?

— Najlepiej, jeśli zgłosi się do poradni laktacyjnej. Wówczas profesjonaliści pomogą zdiagnozować problem. Kłopoty mogą wynikać m.in. z techniki przystawiania noworodka do piersi. Trzeba przyznać, że dzieci w pierwszych dniach potrzebują częstych karmień, co jest dla mam dużym stresem. Zdarza się, że młoda mama słyszy od rodziny: „pewnie masz za chude mleko”. Wspierają mamy, chcą pomóc, ale nie mają aktualnej wiedzy na temat karmienia piersią. Polecam wówczas mamom skorzystanie z naszych porad, w czasie których udzielimy nie tylko wskazówek na temat laktacji. Ocenimy też rozwój dziecka, zważymy malucha i odpowiemy na każde pytanie. 

— Kiedy zacząć karmienie?

— Najlepiej w pierwszych dwóch godzinach po porodzie. Karmienie należy rozpocząć, gdy noworodek zaczyna szukać piersi. Karmić tak często i długo jak dziecko potrzebuje. Wiele matek zapomina o tym, by karmić również nocą. W przypadku każdych wątpliwości polecam wizytę w naszej poradni laktacyjnej. Mogą się do nas zgłosić również mamy w ciąży, by na spokojnie porozmawiać o karmieniu piersią. To najlepszy moment, by się do tego przygotować.

— A jak duże znaczenie odgrywa karmienie piersią w przypadku wcześniaków?

— W pokarmie matki wcześniaka jest więcej białka, immunoglobuliny SIgA, laktoferyny, wapnia, fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu i chlorków. Ma też więcej tłuszczów, w tym cholesterolu, fosfolipidów i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mniej laktozy.

— Wśród mitów na temat karmienia piersią wśród matek pokutuje też np. przekonanie, że w pierwszych dniach pokarm matki nie jest jeszcze pełnowartościowy.

— Tak zwana siara, czyli pierwszy pokarm, występuje przez cztery do sześciu dni po porodzie. Jest gęstym, żółtawym płynem. Barwę nadaje jej betakaroten. Ten pierwszy pokarm jest wyjątkowy ze względu na dużą zawartość immunoglobulin. To ma ogromne znaczenie przy budowaniu odporności dziecka.

— A jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej?

— Im bardziej różnorodne produkty w jadłospisie, tym większa szansa, że organizm otrzyma wszystkie potrzebne składniki. Przede wszystkim trzeba postawić na produkty naturalne, mało przetworzone, dobrej jakości. Nie polecam diety eliminacyjnej, bo może powodować niedobory żywieniowe. Stosuje się ją, gdy potwierdzi się alergia pokarmowa u dziecka. Zapraszam do skorzystania z naszej poradni laktacyjnej, gdzie udzielimy nie tylko wskazówek na temat laktacji, ale chętnie odpowiemy na każde pytanie młodej mamy.